Gezondheid

novazelda

Twee op de vijf Duitse doggen krijgen te maken met maagtorsie, iets dat in mindere mate ook voorkomt bij andere grote hondenrassen, vooral die met een grote borstkas.Dit is een acuut levensbedreigende aandoening die bliksemsnel ingrijpen van een dierenarts vereist om ophopende gassen uit de maag te laten ontsnappen. Soms wordt, preventief of na een maagkanteling, een gastropexie uitgevoerd: een operatie waarbij de maag aan de buikwand vastgemaakt wordt. Maagtorsie is vooral te herkennen aan het plotseling opzwellen van de buik, soms in enkele minuten.

Andere erfelijke of veel voorkomend afwijkingen bij Duitse doggen zijn;

  • Kanker; Zoals veel rassen en kruisingen kunnen Duitse doggen lijden aan verschillende vormen van kanker. De twee meest geziene vormen bij de Duitse dog zijn osteosarcoom en lymfoom. Deze tezamen met hart- en vaatziekten en maagtorsies zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij de Duitse dog.
  • Hart- en vaatziekten; Bij de duitse dog komt een verscheidenheid van hart-en vaatziekten voor, evenals aangeboren hartafwijkingen waaronder dilaterende cardiomyopathie (DCM), tricuspidalisklepdysplasie (TVD) en anderen.
  • Heupdysplasie; Heupdysplasie is een veel voorkomende aandoening bij veel honden van grote rassen en kan resulteren in een slopende orthopedische aandoening van de heup. Het wordt veroorzaakt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom, wat instabiliteit van het gewricht als gevolg heeft. Na verloop van tijd kan deze misvorming ontzettend veel pijn en immobiliteit veroorzaken.
  • Hypothyreoïdie; Tekort aan schildklierhormonen.
  • Wobblersyndroom (CVI); (CVI: cervicale vertebrale instabiliteit) – Symptomen van wobblersyndroom bij Duitse Doggen verschijnen meestal tussen de leeftijd van 3 en 18 maanden, en omvatten zwakte, slechte coördinatie en verwarring (ataxie). Deze symptomen verergeren na verloop van enkele maanden en, met de tijd, kan een getroffen hond een overdreven manier van lopen ontwikkelen die geleidelijk verergert. Dit is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking van de wervelkolom. Het is een chronische, progressieve ziekte en zonder behandeling wordt de toestand van de hond slechter.
  • Cataracten; niet gebruikelijk maar ook voorkomend is staar.
  • Oogafwijkingen (bv entropion) zijn ook niet onbekend in het ras.
  • HOD en Pano; Dit zijn pijnlijke aandoeningen van de botten die zich voordoen tijdens de snelle groeifase van puppy-tijd. Ze veroorzaken heftige kreupelheid. HOD is veruit ernstig en kan dodelijk zijn. Pano gaat meestal vanzelf over en heeft geen behandeling nodig. HOD staat voor hypertrofische osteodystrofie. Pano is een afkorting voor Panosteitis.
  • Ziekte van von Willebrand; Net als bij de mens komt hemofilie ook bij Duitse doggen voor en vormt een serieus probleem.

In Amerika is men bezig een wereldwijde databank op te zetten met zo uitgebreid mogelijk geteste Duitse doggen en deze resultaten openbaar te plaatsen.